Back to Projects

Kelvin Hall Redevelopment, Glasgow

  • Construction
  • ClientGlasgow Life
  • Value£25,600,000
  • Duration86 weeks
  • Architect Page / Park Architects
Kelvin Hall Redevelopment, Glasgow

The Kelvin Hall, originally built in 1927 and reopened to the public in 2016, is a Category B listed multi-use sport, culture and education building.

The works included the refurbishment and redevelopment of the two western vaults, and the formation of gyms, a dancing studio, museum storage, Scottish screen archive, FF&E, M&E installation, external brick / stone pointing, window repairs and re-roofing of the western vaults.

The project involved the creation of a unique new community cultural centre within the existing Kelvin Hall building, in conjunction with Glasgow Life, University of Glasgow and National Libraries of Scotland.

The development involved various structural alterations to the existing Kelvin Hall structure, included rooftop extension, western extension, new entrance, installation of mobile storage racking and a new stair well, escape corridor and lift core.

What was once the entrance to Glasgow’s Museum of Transport is now the largest fitness suite in Glasgow. Above this, three new fitness studios with sprung floors offer modern facilities below the arched concrete trussed roof.

Feature of ProjectInnovation

Through our early engagement and proactive approach we were able to deliver numerous innovative design solutions which were sympathetic to the design of the listed building, but drove some significant savings during the build programme.

We introduced a product called Sonaspray to line the existing vaulted soffits. This was applied more rapidly with limited drying time. The product used recycled materials that provided acoustic and fire performance while holding the boss render in place and encapsulating the existing lead paint.

Innovation

Community EngagementApprentices

The council was committed to ensuring that a minimum of 10% of the total labour required to deliver the Kelvin Hall project was delivered by new entrants, apprentices or trainees.

They were also committed to using local labour wherever possible. In order to meet our community benefit obligations, we worked closely with Jobs and Business Glasgow to identify relevant positions to meet these targets throughout the project.

Apprentices

Awards

Considerate Constructors Scheme 2016 National Site Award Bronze for Kelvin Hall Redevelopment

Would you like to discuss a project?

Contact