Back to Projects

Waitrose, Chester

  • Construction
  • ClientJohn Lewis Partnership
  • Value£15,000,000
  • Duration35 weeks
  • Architect Broadway Malyan
Waitrose, Chester

Waitrose ‘store on stilts’ comprises a 29,665sqft net sales store area, 4,650sqft additional retail space, and 196 car park spaces.

We also delivered piazza style public realm areas and installed a new bridge spanning the canal.

The store is clad in bronze rainscreen with glazed north and south entrance lobbies. Hard paving materials such as granite, sandstone and red sandstone were used to complement the existing vernacular.

The new Waitrose was built with local materials and used alternative construction techniques which minimise carbon emissions, such as expanded polystyrene voidformer in lieu of piled foundations.

Significant external works were undertaken including bridge works, canal footpath, stepped area, amphitheatre, ramp from canal footpath to store, public realm area, service yard and highways works.

Feature of ProjectEnergy

From the outset, the project was committed to reducing the energy demands of the building.

The orientation of the travelator hall, on the west elevation, allows it to passively heat the store; while the use of perforated bronze fins, attached to the glazed curtain wall mullions, provides solar shading during the most intense periods of direct sunlight; reducing the demand on the air conditioning system.

Energy

News

Would you like to discuss a project?

Contact