Hendrick’s Gin Distillery, Girvan

Gallery
hendricks-gin-banner-image.jpg
Client William Grant & Sons
Value £5,000,000
Duration 87 weeks
Architect Michael Laird Architects

Expansion of Hendrick's Gin Distillery within the grounds of one of Scotland’s most prestigious grain whisky distilleries. The works comprise the construction of a new gin still house with associated visitor, welfare and office spaces, external concrete bunds, plinths and pipebridges. The distillery is formed of four key elements; a Victorian inspired walled garden which encloses three glasshouses, a central accommodation spine which houses a bar, a lab space and a lecture theatre, three individual still houses, and an external service yard with support facilities for the distillation process. The main glasshouse sits centrally within the walled garden and allows Hendrick’s brand team to host a variety of events within a light and airy structure populated with Victorian oddities. It is flanked by two smaller glasshouses on either side which house a variety of exotic botanicals. The original copper stills take centre stage within the new distillery, located within a central stillhouse whose dark colour palette allows the bright copper stills to stand out within their surroundings. This is reinforced by the bespoke, stained glass oculus that sits directly above the 9m tall Carter head still, bathing it in light.


More Related Projects

For more information please Contact us
Download a brochure Corporate